Land Rover Defender, Black Bulldog

Black Bulldog dikenali sebagai salah satu model Land Rover Defender yang sangat unik dan berbeza dengan model Land Rover lain sejak kemunculan pertama pada 1983.

Menurut sumber wikipedia,

Land Rover adalah kereta pacuan empat roda jenama Britain yang secara eksklusif menawarkan kenderaan utiliti sport premium dan mewah. Dimiliki oleh pengeluar kereta multinasional Jaguar Land Rover (JLR), yang telah dimiliki oleh Tata Motors dari India sejak 2008. JLR kini membangun Land Rovers di Brazil, China, India, Slovakia, dan United Kingdom. 

Nama Land Rover pada awalnya digunakan oleh Syarikat Rover untuk pacuan empat roda boxy, model off-road, yang dilancarkan pada tahun 1948. Sekarang dikenali sebagai Land Rover Series, hari ini dianggap sebagai ikon Inggeris. Ia diberikan Waran Diraja oleh Raja George VI pada tahun 1951, dan 50 tahun kemudian, pada tahun 2001, ia menerima Anugerah Ratu untuk perusahaan untuk sumbangan luar biasa dalam perdagangan antarabangsa.

Jika di Malaysia, mereka yang memiliki kereta jenis Land Rover dikalangan ahli-ahli perniagaan dan yang berada. Harga untuk kereta jenis Land Rover agak tinggi mencecah ratusan ribu.

Land Rover Defender, Black Bulldog

Black Bulldog memiliki reka bentuk yang sangat unik, dengan bahagian belakang dilengkapi tangga chrome membantu untuk memanjat kebumbung kereta.

Land Rover model ini dicipta dengan fender yang sangat lebar dan tayar lebih terkeluar menggambarkan sebuah kenderaan yang garang dan stabil.

sumber : autoevolution

Leave a Comment