Kanak-kanak Poland Mangsa Askar Jerman 1943

Namanya Czeslawa Kwoka, 14 tahun dari Poland dan mungkin berbangsa yahudi. Gambar asalnya hitam putih tapi diwarnakan oleh jurugambar Brazil.

Gambar ini diambil di Auschwitz sebelum jantungnya dicucuk oleh askar German dengan phenol pada 18-2-1943 iaitu bahan untuk antiseptik kulit dan toksik bila ditelan. Dalam makmal hospital bahan ini biasa dijumpai. Bibirnya bengkak dan mukanya kemerahan kerana dibalun oleh askar SS German wanita.

kanak-kanak Poland

Yang kita pelik bangsa yahudi tidak pernah dendam pada bangsa German tapi yang mereka jarah adalah bangsa Palestine. Bangsa yahudi/israel majoritinya bangsa yang sombong, khianat sejak zaman nabi Musa. Mereka menyaksikan keajaiban yang Allah beri tapi tak pernah bersyukur.

Tafsir surah AlBaqarah ustaz Samawi mlm sabtu..Bani Israel seramai ~600 k dari 12 suku menyaksikan Laut Merah terbelah 12 lorong dipukul nabi Musa. Mereka tinggal di Padang Pasir A.tin selama 40 tahun sebelum masuk kota Jurusalem. Mereka dinaungi awan. Sumber air mereka dari batu yg dipukul nabi Musa sebesar kepala lbu dengan 12 mata air.

Allah hantar burung seakan puyuh sebagai makanan dan manisan seperti madu disebut Manna & Salwa.. Mereka minta sayuran, bawang dan kekacang sebagai gantian. Mereka papa kedana kerana minta berlebihan. Bila masuk kota Jurusalem mereka tidak tunduk tapi tunggeng punggung macam beruk. Mereka membunuh 300 nabi dan rasul.

Dalam surah Al Aaraf mereka tukar zikir pada Allah menjadi sebutan gandum, saya pun lupa ayat mana semasa tafsir ustaz Roslan dulu..

sumber MRafi Mustapha

Leave a Comment