Biodata Khabib Nurmagomedov Pemegang Tali Pinggang lightweight

Khabib Nurmagomedov dilahirkan pada 20 September 1988 di Sildi, Rusia. Sildi adalah kawasan luar bandar di Daerah Tsumadinsky di Republik Dagestan, Rusia. Khabib pemegang tali pinggang Lightweight Ultimate Fighting Championship.

Dia mempunyai seorang kakak lelaki, Magomed, dan adik perempuannya, Amina.Nurmagomedov dibesarkan dalam rumah tangga dengan adik-beradik dan sepupunya. Minatnya terhadap seni mempertahankan diri bermula ketika menyaksikan pelajar berlatih di gimnasium.

Khabib bermula pada usia lapan tahun di bawah jagaan ayahnya, Abdulmanap Nurmagomedov. Seorang atlet yang dihiasi dan veteran Tentera Soviet, Abdulmanap juga telah bergelut sejak usia muda, sebelum menjalani latihan di judo dan sambo dalam tentera.

Bapa Khabib, Abdulmanap merupakan jurulatih kanan pasukan kebangsaan sambo tempur di Republik Dagestan, telah melatih beberapa atlet sambo di Makhachkala, Rusia.

Khabib vs McGregor

Bekas petarung seni bela diri campuran Profesional Rusia ini secara meluas dianggap sebagai salah satu pejuang terhebat dalam sejarah seni mempertahankan diri campuran (MMA). Beliau terkenal bertanding di divisi ringan Ultimate Fighting Championship (UFC), di mana beliau adalah Juara Ringan UFC yang paling lama memerintah, telah memegang gelaran sejak April 2018.

Dengan 29 kemenangan dan tanpa kekalahan, Khabib Nurmagomedov bersara dengan rekod yang sangat bermaruah dengan tanpa kekalahan.

Khabib bersara pada tahun 2020 dengan rekod cemerlang tanpa sebarang kekalahan dalam 29 perlawanan. Namun, persaraannya dipertikaikan oleh pesaing hebat McGregor. Dalam satu kenyataan media, Conor McGregor menganggap Khabib sebagai “melarikan diri” setelah berada dikemuncak.

Pendapatan Khabib Nurmagomedov

MMA Daily mendedahkan pendapatan Khabib Nurmagomedov setakat ini kira-kira $8,680,000 dari 12 perlawanan terakhir beliau. Jika ditukarkan kepada ringgit, jumlah pendapatan Khabib mencecah RM35.5 juta dari 12 perlawanan terakhirnya. “credit thesukan

Sumber:
wikipedia
Hmetro
Foto1,foto2

Leave a Comment