5 Cara Mudah Merancang Jadual Tidur Anda

Tidur memainkan peranan penting dalam menentukan kestabilan fizikal dan mental seseorang. Tidak cukup tidur boleh menyebabkan seseorang hilang fokus dalam melaksanakan tugas seharian termasuk dalam pekerjaan dan juga pelajaran.
Jam loceng merupakan alat paling selamat dalam merancang jadual tidur seseorang untuk memastikan anda bangun tepat pada masa yang diingini. Jika setiap hari anda perlu bergantung penuh dengan jam loceng, bermakna anda masih gagal dalam merancang jadual tidur anda dengan betul.

Tahukah Anda, Terdapat Beberapa Cara Mudah Dalam Merancang Jadual Tidur Tanpa Bergantung Penuh Pada Jam Loceng

Anda boleh mengatur jadual tidur anda dengan berkesan jika anda berjaya membuat penambahbaikan dalam aktiviti rutin anda seharian. Sedikit perkongsian dari saya berdasarkan sumber yang diperolehi ini mungkin mampu membantu anda dalam memperbaiki dan meningkatkan kualiti hidup hanya dengan “merancang jadual tidur” dengan lebih baik.

1. Tidur Dalam Suasana Cerah 

Pendedahan terhadap cahaya merupakan salah satu cara terbaik untuk memperbaiki dan merancang jadual tidur anda. Mesti ramai tidak bersetuju dengan cara ini, kerana kebanyakan orang lebih nyenyak tidur dalam suasana gelap.
Namun mengikut kajian, apabila anda terdedah kepada cahaya, penghasilan hormon tidur (Melatonin) oleh otak akan berhenti menyebabkan anda merasa lebih mudah terjaga. Suasana yang gelap akan mengarahkan otak menghasilkan banyak Melatonin “Hormon Tidur” menyebabkan seseorang akan terus rasa mengantuk.

2. Amalan Bersantai “RELAXATION”

Bersantai atau berehat yang cukup membantu anda mendapat tidur yang lena. Apabila anda dalam tekanan atau stress, badan anda akan menghasilkan banyak KORTISOL “Hormon Stres”. 
Semakin tinggi kortisol maka semakin kerap anda akan terjaga dari tidur. Keadaan ini akan menyebabkan anda tidak cukup tidur dan sukar untuk merancang tidur dengan baik.
Dengan melakukan aktiviti santai seperti yoga, bertafakur, meditasi dapat menenangkan minda. Dalam masa yang sama, anda perlu kurangkan pengambilan kafien dalam minuman kerana ianya memberi kesan tidak baik dalam usaha anda mendapatkan tidur yang berkualiti.

3. Kurangkan Tidur Siang Hari

Jika seseorang itu sudah terbiasa tidur siang hari, maka jangan tidur terlalu lama atau terlalu lewat. Sebaiknya, tidur selepas waktu zohor sebelum pukul 3 petang dan cuba kurangkan kepada 30 minit sahaja supaya tidur malam anda tidak terganggu.
Cara ini dianggap remeh tetapi memberi kesan besar kepada kualiti tidur seseorang. Kekangan masa dan kesibukan menguruskan anak-anak mungkin sedikit menyukarkan anda untuk mengatur waktu tidur di siang hari.

4. Melakukan Senaman Setiap Hari

Dengan senaman yang teratur setiap hari, ianya dapat membantu menetapkan semula “Jam Biologi” dalam diri seseorang. Sebilangan besar tisu, otot dan rangka badan berkait rapat dengan jam biologi dalam badan anda.
Selain itu, senaman dapat membantu tidur anda dengan menggalakkan pengeluaran hormon tidur “Melatonin”. Melatonin yang tinggi di siang hari menyebabkan badan rasa lebih mengantuk dan sukar untuk anda mengatur waktu tidur anda siang hari dan seterusnya memberi kesan pada aturan tidur anda di malam hari.

5. Awalkan Waktu Makan Malam

Makan pada lewat malam akan mengganggu tidur seseorang kerana makanan masih dalam proses penghadaman. Untuk makan malam, cuba amalkan makan 3 jam sebelum tidur untuk memberi masa yang cukup kepada usus dalam mencerna makanan.
Menu makanan juga memainkan peranan, contohnya makanan berat dan berlemak akan melambatkan proses pencernaan dan akan mengganggu tidur anda. 
Pengambilan minuman berkafein seperti kopi dan teh perlu dielakkan atau dikurangkan. Sekurang – kurangnya elakkan pengambilan minuman berkafein pada waktu petang dan jangan sesekali ambil pada malam hari.
INGAT, waktu tidur yang panjang tidak menjaminkan anda lena, sebaliknya boleh menyebabkan badan – badan anda sakit dan tidak bermaya. Kesihatan dan kecergasan tubuh badan memerlukan “Tidur Yang Berkualiti” walaupun hanya tidur untuk beberapa jam sahaja.

Leave a Comment