17 Khasiat Dan Manfaat Pengambilan Kopi Selain Untuk Hilangkan Mengantuk

Kepada penggemar minuman kopi pasti akan setuju dengan kandungan didalam artikel ini. Maklumlah, ramai juga yang menafikan bahawa terdapat pelbagai manfaat dalam minuman kopi, dan mereka itu sudah pasti dari golongan yang tidak suka minum kopi. Namun bagi penggemar kopi, minuman ini wajib diambil sekurang-kurangnya satu atau dua cawan setiap hari.

Betulkah kopi baik untuk kesihatan ?

Sebenarnya minuman kopi memang mempunyai banyak khasiat, namun cara kita mengambil kopi ini adakah betul dan sesuai dengan manfaat yang disenaraikan dibawah. Minum kopi bukan hanya untuk menghilangkan rasa mengantuk, namun ada manfaat lain. Mari kita teliti khasiat dan manfaat kopi terlebih dahulu.

Khasiat Dan Manfaat Pengambilan Kopi

Kurangkan Sakit Otot

Dua cawan kopi dapat mengurangkan kesakitan otot selepas bersenam sehingga 48%. Selain itu kopi juga boleh meningkatkan pengambilan serat. Secawan kopi mewakili sumbangan hingga 1.8 gram serat daripada pengambilan yang disarankan 20-38 gram.

Perlindungan terhadap sirosis hati

Sudah tentu, anda boleh mengurangkan pengambilan alkohol. Dari Arkib Perubatan Dalaman (pautan). Kajian lain yang lebih baru juga menunjukkan manfaat melindungi hati kopi. pautan. Namun kajian lain menunjukkan bahawa kopi dan kopi tanpa kafein menurunkan kadar enzim hati peminum kopi.

Menurunkan risiko Diabetes Jenis 2

Mereka yang mengambil 6 atau lebih cawan sehari mempunyai risiko diabetes 22% lebih rendah. Tinjauan baru-baru ini mengenai kajian yang dilakukan oleh Dr. Frank Hu dari Harvard menunjukkan bahawa risiko diabetes jenis II menurun sebanyak 9% untuk setiap cawan kopi yang diminum setiap hari. Kopi tanpa kafein menurunkan risiko sebanyak 6% setiap cawan.

Menurunkan risiko penyakit Alzheimer

Terdapat banyak bukti bahawa kafein dapat melindungi dari penyakit Alzheimer. Satu kajian baru-baru ini juga mengasingkan sebatian dalam kopi panggang yang mungkin bertanggungjawab untuk mencegah penumpukan plak otak yang dipercayai menyebabkan penyakit ini.

Mengurangkan risiko bunuh diri dan kemurungan

Kajian 10 tahun terhadap 86,000 jururawat wanita menunjukkan penurunan risiko bunuh diri pada peminum kopi. Satu lagi kajian yang dilakukan oleh Harvard School of Public Health mendapati bahawa wanita yang minum 4 atau lebih cawan kopi 20% cenderung menderita kemurungan.

Perlindungan terhadap Parkinson

Penyelidikan yang lebih baru dari Sweden menunjukkan bahawa minum kopi mengurangkan risiko Parkinson walaupun faktor genetik berperanan. Namun kajian lain mendapati bahawa kafein yang digabungkan dengan EHT (sebatian yang terdapat dalam biji kopi) memberikan manfaat perlindungan kepada tikus yang cenderung secara genetik untuk mengembangkan Parkinson.

Peminum kopi mempunyai risiko penyakit jantung yang kurang

Penyelidik Korea mendapati bahawa peserta kajian yang mengambil 3 hingga 5 cawan kopi sehari kurang menunjukkan tanda-tanda awal penyakit jantung. Faktor diet lain juga harus diperhatikan kerana orang Korea biasanya mempunyai diet yang berbeza daripada orang Barat. Kajian yang lebih baru dilakukan di Brazil mendapati bahawa mereka yang mengamalkan sekurang-kurangnya tiga cawan kopi sehari cenderung mengalami kurang kalsifikasi pada arteri koronari mereka. Kajian pada tahun 2019 mengesahkan bahawa kopi tidak menyebabkan pengerasan arteri bahkan di kalangan peserta kajian yang minum lebih dari 25 cawan kopi setiap hari.

Artikel Berkaitan >> Bila Tidur Mengiring Sebelah Kiri Nafas Jadi Sangkut

Menurunkan Risiko Penyakit Sklerosis Berbilang.

Penyelidikan terbaru menunjukkan bahawa sekurang-kurangnya 4 cawan kopi sehari dapat membantu melindungi perkembangan dan kemunculan semula MS(Multiple Sclerosis). Dipercayai bahawa kopi mencegah radang saraf yang mungkin menyebabkan penyakit itu berkembang. Kajian ini diterbitkan dalam Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry.

Kopi mengurangkan risiko barah kolorektal dan membantu mereka yang menghidap barah kolon bertahan lebih lama.

Walaupun pengambilan kopi yang sederhana dapat mengurangkan kemungkinan menghidap barah kolorektal sebanyak 26%. Manfaat perlindungan ini bertambah dengan penggunaan yang lebih banyak. Kajian lain menunjukkan bahawa pesakit barah usus yang meningkatkan pengambilan kopi mereka semasa rawatan bertahan lebih lama dan mempunyai hasil kesihatan yang lebih baik daripada pesakit yang tidak mengambil kopi.

Mengurangkan Risiko Kanser Hati

Penyelidik di Pusat Kanser Komprehensif USC Norris mendapati bahawa mereka yang mengambil 1-3 cawan kopi sehari mempunyai risiko 29% lebih rendah terkena barah hati (karsinoma hepatoselular (HCC), yang merupakan jenis yang paling biasa.

Risiko Gout Kurang

Risiko menghidap gout (pada lelaki) berkurang dengan peningkatan pengambilan kopi. Ini adalah kajian besar lebih daripada 50,000 lelaki.

Mencegah Kerosakan Retina.

Kajian Cornell University menunjukkan bahawa kopi dapat mencegah kerosakan retina akibat tekanan oksidatif. Kafein bukanlah pelakunya di sini, tetapi asid klorogenik (CLA), yang merupakan salah satu antioksidan kuat yang terdapat dalam biji kopi.

Kopi hitam menghalang gigi dari berlubang

Penyelidik dari Brazil mendapati bahawa kopi hitam yang kuat membunuh bakteria pada gigi yang mendorong kerosakan gigi. Tetapi, dengan menambah susu atau gula ke kopi menafikan manfaat ini.

Kopi boleh melindungi daripada melanoma.

Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of National Cancer Institute mendapati bahawa risiko melanoma menurun dengan pengambilan kopi dan risiko ini berkurang dengan setiap cawan yang diminum. Garis panduan diet USDA 2015 mengesyorkannya untuk kesihatan yang lebih baik. Mereka menasihati orang bahawa minum 3 hingga 5 cawan kopi sehari baik untuk kesihatan mereka secara keseluruhan dan mengurangkan risiko penyakit. Namun, mereka melaporkan bahawa menambahkan gula, krim, atau krimer berperisa akan menghilangkan kemungkinan faedah tersebut.

Ini membantu orang untuk bergaul dengan rakan sekerja dengan lebih baik.

Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Psychopharmacology menunjukkan bahawa pekerja / tempat kerja yang mengambil kopi mempunyai pandangan yang lebih positif terhadap diri sendiri dan orang lain daripada pekerja / tempat kerja yang tidak mengambil kopi. Penggunaan kopi juga meningkatkan penyertaan dalam aktiviti kumpulan tempat kerja.

Tulang Lebih Kuat.

Penyelidikan lama percaya bahawa kopi menyumbang kepada tulang yang mengeluarkan kalsium, tetapi penyelidikan yang lebih baru menunjukkan bahawa peminum kopi mempunyai kepadatan tulang yang lebih besar daripada yang tidak minum. Penyelidikan ini diterbitkan dalam The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Mengurangkan Risiko Kanser Prostat

Satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2021 menunjukkan bahawa lelaki yang kerap minum kopi mempunyai risiko lebih rendah terkena barah prostat daripada lelaki yang tidak terlalu banyak minum kopi atau tidak minum kopi. “Penggunaan kopi yang lebih tinggi dikaitkan dengan risiko kanser prostat yang lebih rendah. Berbanding dengan kategori penggunaan kopi yang paling rendah.

Kopi Hitam

Pengambilan kopi yang memberikan manfaat untuk kesihatan tidak seperti cara pengambilan kita di kedai-kedai mamak setiap hari. Kerana kita menggunakan pemanis seperti susu dan gula untuk menambah kesedapan rasa kopi tersebut. Seharusnya, kopi itu perlu dibancuh kosong dan bukannya dengan tambahan krimer, susu pekat manis atau gula.

Sumber:
caffeineinformer
foto1
foto2

Leave a Comment